– Den nyeste folkehelsemeldingen er tydelig på betydningen av fysisk aktivitet: Det viktigste er hverdagsaktivitet!

Enkle råd for en bedre helse

– Vi må planlegge samfunnet slik at det blir mer attraktivt å sykle, gå eller ta buss. Noen minutters gange til bussholdeplassen gir bedre helse enn å sette deg rett inn i bilen, sier Hunnestad.

Kommuneoverlegen trekker frem enkle tiltak for bedre helse:

– Parker litt unna butikken, og gå resten. Bruk trapp i stedet for heis. Gå til en kollega, i stedet for å sende e-post.

Det finnes ikke dårlig vær..

– Om sommeren er vi mer utendørs. Dette kan vi dra med oss inn i de kaldere dagene. Det finnes ikke dårlig vær, minner sunnmøringen om.

Hunnestad erfarer som elsyklist at det er blitt mer attraktivt å sykle i Grenland de siste 10 årene.

– Det har blitt flere sykkelveier, men jeg savner en sammenhengende turvei for gående og syklende, helst på begge sider av elva mellom byene, sier han.

Gang- og sykkelvei langs elva i Porsgrunn og Skien er kun delvis etablert, og nye strekninger kommer. Et fullstendig tilbud på begge sider av elva er kommuneoverlegens ønske. (Foto: Per Stian Johnsen)

Framsnakker elsykkelen

– Elsykkel er en kjempefin inngangsport til å forflytte seg for egen maskin.

Hunnestad synes det er alt for få som sykler i Grenland, og fremsnakker elsykkel litt til:

– Når du tråkker med assistanse bruker du egen innsats på ca. 60 prosent mot opp mot hva en vanlig sykkeltur ville ha gjort. Undersøkelser viser at elsyklister ofte sykler mer enn de som bruker vanlige sykler. En elsykkel koster mer, men de har lang levetid, slik at man kan spare inn penger i forhold til annen transport, sier han.

– Og en ting til: Gode sykkelvesker eller sykkelkurver gjør det enklere å handle litt mer enn bare brød og melk.

Høy bilbruk i Grenland

– Den nasjonale reisevaneundersøkelsen (RVU) fra 2024 viser at vårt byområde ikke kommer spesielt godt ut av de totalt åtte største byområdene i Norge. I Grenland har vi en høy andel bilbruk og lav andel gange og kollektiv.  Reisevaneundersøkelsen viser at 33 prosent benytter bil til skolen. Landsnitt er 17. Hva tenker du om det?

– Det som bekymrer er hva som skjer med befolkningen ved skolesammenslåinger. Trolig vil det føre til enda mer bilkjøring. Har vi planlagt for dette, spør han.

Sykkelkultur tar tid

Rapporten viser også at Grenland ligger på topp i byområdene i Norge av de som har egen bil, og de som har førerkort. Det gir utslag i høy bilbruk, blant annet til handleturer. Majoriteten av handle- og servicereiser foretas med bil. I Grenland og Nedre Glomma og ser vi høyest andel bilbruk. 84 prosent av reisene i begge disse regionene foretas med bil enten som fører eller passasjer.

– Sykkelkultur tar tid å bygge. Å bruke bilen har grodd fast i Grenland, sier han.

Vi må gjøre noe med bilbruken

I fase 2 av Bypakke Grenland skal elbiler betale 70 prosent av ordinær takst​. Videreføring av bompenger med innføring av elbiltakst er det lokale virkemiddelet som har størst effekt i å redusere trafikken.

Kommuneoverlegen har i ulike sammenhenger gjentatt dette budskapet: Bilbruken må ned.

Mindre biltrafikk gir mindre forurensning og svevestøv. Mer attraktive byrom gir mer hverdagsaktivitet. Mer bruk av kollektivtrafikk, gange og sykling gir bedre folkehelse.  Alt i alt en vinn-vinn situasjon for samfunnet, lokalmiljøene, arbeidsgivere og den enkelte, sier Jan-Arne Hunnestad.

Kø over Menstadbrua i Skien. (Foto: Dag Jenssen)