I samarbeid med bibliotekene tilbyr Bypakke Grenland utlån av ulike elsykler i inntil fem dager gratis. Lånet gjøres på www.bypakka.no/lan-elsykkel, hvor du velger hvor du ønsker å låne sykkelen, hvilken sykkel du ønsker og når du ønsker å låne. Vi gjør oppmerksom på at du kun kan låne en sykkel av gangen, og at du kun kan låne sykkel ca hver tredje måned. Dette for å sikre at syklene rulleres blant befolkningen som ønsker å teste dem.

Fordi du virkelig skal få testet om elsykkel kan være noe du ønsker å benytte i hverdagen, har du muligheten til å ha sykkelen i fem dager – fra torsdag til tirsdag. Med unntak av biblioteket på Gulset – der er utlånet fra onsdag til mandag på grunn av åpningstidene. Ved forsinket innlevering kommer et gebyr på kr 500 pr dag.

Syklene er til helårs bruk, slik at du kan teste hvordan det er å sykle med elsykkel også på vinteren. På senhøsten får derfor syklene piggdekk på, slik at de er trygge å sykle med også på vinterføre. Har du lurt på om vintersykling er noe for deg, er det bare å sette deg opp på lån i vinterhalvåret og teste i vei!

Bakgrunn for utlån av elsykler

Å kjøpe en ny elsykkel kan for mange oppleves som en ganske stor investering, og at man er usikker på hvorvidt det er noe en kommer til å bruke. Bypakke Grenland sammen med bibliotekene ønsker å tilby folk i Grenland muligheten til å teste elsykkel for å gi dem dere en smak av hvordan det er å sykle med hjelpemotor. Å kjenne hvor enkelt det er å komme seg rundt, og at man ikke nødvendigvis trenger å bli svett (selv om man kan det hvis man vil – da bruker man bare mindre hjelpekraft på motoren). Utlånet er lagt til bibliotekene, da det både er et ekstra tilbud for bibliotekene til sine kunder, samt at bibliotekene er eksperter på utlån.

Vilkår for lån

Her er et utdrag av de viktigste vilkårene du må signere på ved lån av elsykkel.

Bruk av elsykkel skjer på låntakers ansvar. Dette innebærer at låntaker er ansvarlig for alle skader som blir påført andre, seg selv eller sykkel. Tap/tyveri av sykkel dekkes av låntaker i sin helhet. Man må være fylt 18 år for å kunne stå som lånetaker.
Låntaker er ikke ansvarlig for feil eller skader som knyttes til vanlig slitasje.

Utlåner er ikke ansvarlig for låntakers personlige eiendeler som medbringes under låneforholdet. Utlåner kan heller ikke stilles ansvarlig for driftsstans av el-sykkel eller eventuelle økonomiske tap dette medfører. Låntaker må ved driftsstans eller tyveri ta kontakt med biblioteket sykkelen ble lånt fra.

Sykkelen skal alltid låses fysisk fast med FG-godkjent lås (Forsikringsselskapenes godkjenningsnemd – følger med sykkelen) til objekt som er festet til bakken, eksempelvis fundamentert sykkelstativ eller lignende. I tillegg skal bakhjulslås benyttes der dette er tilgjengelig.

Elsykkelen skal hentes og leveres på samme sted og skal være i samme stand som når den ble hentet. Både utlevering og innlevering av sykkel skjer innenfor bestilt låneperiode i bibliotekets åpningstider. Det er også mulig å levere sykkelen før endt låneperiode.

Ved for sen tilbakelevering beregnes dagleie på 500 kr. Dette innbetales i bibliotek ved innlevering av sykkel. Dersom sykkel ikke er levert tilbake senest en uke etter avtalt innleveringstidspunkt, kan det bli krevd erstatningsansvar fra leietaker på sykkelens hele utsalgspris. Ta med legitimasjon med bilde for å få hente ut el-sykkelen.

Utvalget av sykler og utstyr

Syklene som tilbys er forsøkt tilbudt i ulike modeller og størrelser, slik at de skal passe flest mulig.

Det vil på sikt være mulig at det kommer flere ulike modeller i utlånsordningen. Vi ser på muligheten for å få på plass lastesykler etterhvert, i hvert fall ved bibliotekene i Porsgrunn og Skien.

Alle sykler er utstyrt med lader, ekstra sykkellås for at du skal kunne sikre sykkelen mens du låner den, bærer og sykkelveske. I tillegg er det mulighet til å låne hjelm, dersom du ikke har hjelm tilgjengelig.