Raschebakken og Skippergata ligger i området ved Down Town og Franklintorget i Porsgrunn.

Planlegger bygging i 2026

Prosjektet fylkesveg 356 Linaaesgate-Raschebakken – også kalt «Grønn lenke» lot seg ikke bygge innenfor rammene av fase 1 av Bypakke Grenland. Nå er prosjektet finansiert i bypakkas fase 2.

Krysset i Raschebakken skal bygges om for å lede trafikk bort fra Franklintorget og Porsgrunnsbrua. Dette er i tråd med gatebruksplanen til kommunen. Prosjektet omfatter også oppstramming av Skippergata og bygging av fortau.

For å gjennomføre byggingen må det erverves grunn fra 12 private eiendommer.

Fylkeskommunen er forpliktet i henhold til forurensningsforskriften å tilby støytiltak dersom tiltak i prosjektet øker støynivået. Eventuelle støytiltak er frivillig å ta imot. De som dette gjelder for, vil bli kontaktet av  fylkeskommunen.

Prosjektet som er planlagt har byggestart i 2026, med ca. to års byggetid.

Krysset i Raschebakken som skal bygges om og Skippergata skal få en bedre utforming.
Nye prosjekt i fase 2 av bypakka har også nye klima- og miljøkrav.

Nye klima- og miljøkrav

– Som en del av arbeidet med prosjektet er det satt nye klima- og miljøkrav. Det er blant annet satt krav om klimagassbudsjett og klimaregnskap, materialvalg, trær og grøntarealer og arealregnskap. Dette betyr å redusere utslipp gjennom hele prosjektet, som å finne slitesterke materialer – for å redusere kostnadene til drift og vedlikehold senere, opplyser Lisbeth Lehn Fosse, prosjektleder ved Seksjon vegutbygging i Telemark fylkeskommune.

Bevare trær og grønne områder

– Det medfører også arbeid med å bevare eksisterende trær og grønne områder som hovedregel. Dersom fjerning er nødvendig for å gjennomføre prosjektet må vi planlegge for å plante på nytt i området, sier prosjektlederen.

Lisbeth Lehn Fosse, prosjektleder ved Seksjon vegutbygging i Telemark fylkeskommune er prosjektleder for Fv. 356 Raschebakken og Skippergata.

Klima og folkehelse

– Et annet nytt krav i prosjektet er kravet om arealregnskap. Det skal utarbeides et arealregnskap som inkluderer trær, og grønne områder, for å sikre bærekraftig arealbruk, og forbedret biomangfold, klima og folkehelse.

– Disse tiltakene vil forhåpentligvis bidra til å oppfylle miljøkravene og støtte bærekraftige utviklingsmål, sier Lisbeth Lehn Fosse i Telemark fylkeskommune.