På Geitryggen i Skien er smågatestein og storgatestein samlet i en stor haug på kommunens lagringsplass, delvis sortert. Haugen bak er minst like stor, men ennå ikke plukket ren for gjenbruksstein.

Noe av gatesteinen som hentes opp kan trolig dateres til slutten av 1800-tallet, etter bybrannen i 1886. Disse er godt slipt på en ene siden, første etter hest og kjerre, siden fra biltrafikk.

Brukt gatestein til Kongens gate

– Her er det en jobb å gjøre, men vi har heldigvis tatt vare på gatesteinen, sier Dahle, som har ekstra travle dager etter at kommunen starter gravearbeidet i Kongens gate.

Smågatestein og storgatestein skal vaskes, sorteres og lagres før gjenbruk, sier Daniel Dahle i Skien kommune (Foto: Birgitte Finne Høifødt)

Skien kommune skal separere vann- og avløpsnettet i alle gatene innen 2027. Bypakkeprosjektet har til hensikt å ruste opp Torggata, Kongens gate, Telemarksgata og Rådhusplassen med tiltak som bedrer bymiljøet og fremkommeligheten for gående, syklende og buss.

Penger spart

Det går lastebillass på lastebillass med stein og grus til Geitryggen.

– Ett lastebillass utgjør omtrent 10 kubikk. Haugene med gatestein utgjør 80-90 kubikk, sier han.

– Tidligere måtte vi betalte vi for å deportere stein og grus, rundt 1500 for et lass, og i tillegg kommer deponeringsavgift. Da vi tidligere kvittet oss med gatesteinen, men trengte stein på et senere tidspunkt, måtte vi kjøpe inn nytt.

– Vi planlegger å bruke så mye som mulig av det er vi er selvforsynte med, sier byggeleder Dahle.

Samme praksis i Tønsberg kommune

Jan Olaf Ottosen, tjenesteleder for vei og anlegg, i Tønsberg kommune forteller at slik er også praksis i Norges eldste by:

– Brosteinen er veldig verdifull, både historisk og i rene penger. Så den tar vi vare på og plasserer på et lager, så har vi noe i reserve til senere, sier han.

Gatestein som er ferdig sortert og klar til gjenbruk.

Miljøvennlige anleggsmaskiner

Både entreprenørfirmaet Hauk Sveinsson, som utfører bypakkeprosjektet over bakken, og Skien kommune som separere vann- og avløpsnettet skal kombinere biodiesel og utslippsfrie anleggsmaskiner til arbeidet.

– Skiens grønne maskinpark i Kongensgate, og etter hvert de andre gatene i prosjektet er gass-lastebil, biodiesel og el-gravemaskiner. Entreprenørene skal også bruke el-gravemaskiner og lastebiler på biodiesel, opplyser Dahle.

Arbeidet i Kongens gate startet i mars, og vil være ferdig før julehandelen i år. Det bli et lite opphold før graving starter i Torggata våren 2026. Arbeidet i Torggata, Telemarksgata og Rådhusplassen vil pågå 2026-2027.