– Hvordan bremser dere på vinteren med sykkel, spør sykkelinstruktør Rufus Preiss fra På sykkel i Telemark.
– Tenk at dere skal plukke opp en myk sjokoladekake, ikke en murstein! Et lett trykk på begge bremsene er nok.
Sykkelteknikk i praksis
3 klassingene ved Borge skole er lydhøre. De er første gruppe elever med Rufus på sykkelteknikk-trening i smågatene på Hovenga i Porsgrunn.
– Vi sykler alltid på høyre side, på samme siden som sykkelkjede er, sier Rufus.
Varm kakao til alle
Vi er godt ute i vintermåneden januar og et lett lag med nysnø ligger over en såle av snø og is.
Dagen startet med varm kakao til alle elever. De elevene som skal sykle har allerede bytte til piggdekk, mange gjennom tilbud fra Bypakke Grenland om å låne piggdekk i vintersesongen.
– Inne i klasserommet lærer vi elevene det mest nødvendige om å sykle på vinteren, forteller Michel Fouler, leder av På sykkel i Telemark:
- Bremseavstand – hold god avstand, ikke brems for sent. Hold lav fart i svinger.
- Å sykle gir mer luftmotstand og man blir fortere kald. Husk ull innerst. Bruk klær som tåler fukt. Votter på hender og varme sko.
- Står sykkelen ute, uten tak, kan det gi fuktighet og is i bremsene. Ikke hell varmt vann over, det gjør vondt verre! Et triks kan være å ta sykkelen inn, og tørke med hårføner.
- De fleste barn ønsker å sykle om vinteren, opplever Fouler. Ofte er det foreldre som er engstelige. Ved dårlig brøytet vei er det lettere for mange å trille sykkelen til man komme inn på en gang- og sykkelveg.
- Alltid hjelm og godt lys på sykkelen.
Kultur for vintersykling
– Øvelse gjør mester. Ved Borge skole starter man med vintersykling allerede i 1.klasse. Ikke rart mange blir gode. Ved denne skolen har det vært kultur for vintersykling i mange år, sier Michel Fouler.