– Bil må vi ha, sier Karla. Men for det meste er det mannen min som trenger den når han skal på jobb utenfor Grenland.
De to barna på 8 og 12 går til skolen mens Karla sykler til jobb fra Stridsklev i Porsgrunn til sykkelbutikken Scushi i Storgata.
– Vi kom fra Sverige, via et kortere opphold i Singapore, til Grenland i 2016. Der fikk vi begge fikk jobb på REC Solar etter at tilsvarende fabrikk ble stengt ned i Värmland, forteller hun.
Da REC på Herøya igjen måtte permittere dukket jobben i sykkelbutikken i Storgata opp:
– Jeg fikk opplæring av en kyndig sykkelreparatør, forteller hun, som i flere omganger gjennom yrkeslivet har tatt nye utfordringer.
Vintersykling må være gøy, ikke farlig
Det er februar og sykkelføret ikke det gunstigste: Hålke i smågater og grus som spruter på gang- og sykkelvegene. Vi skal snakke om vintersykling.
– Jeg sykler hele året, nesten, sier Karla.
– Men, det ikke er gøy å sykle når det kommer mye våt snø på kort tid. Da tar jeg en pause.
«Mashed Potatoes» kaller hun et slikt føre.
– Min erfaring er at gang- og sykkelvegene nesten er bedre brøytet enn bilvegene. Ofte er det smågatene som er utfordringen med dype bilspor som mest utfordrende, særlig når det fryser til, legger hun til.
Piggdekk og synlige vinterklær
Karla har noen råd for vintersykling:
– Piggdekk på vinteren er en investering i trygg sykling. Hjelm er nødvendig, gjerne med en skjerm for vær og vind, samt synlige sykkelklær.
– Jeg sykler fordi det går fortere enn å gå, men også fordi det er en glede i seg selv, og jeg får frisk luft. På kafé eller restaurant kan man parkere ved døra. Det er praktisk.
Hun opplever at Grenland er et trygt sted å være syklist.
– Jeg har syklet mye i California, hvor jeg studerte. Til forskjell fra Norge og Sverige har de en mer aggressiv bilkultur, på bekostning av myke trafikanter.
– De røde sykkelfeltene i Porsgrunn oppleves trygt. Det er unødvendig å bruke fortauet, som er best for de gående, mener hun.
«Takk for at du sykler»
– Jeg ble så glad da jeg første gang syklet den asfalterte snarveien fra Deichmansgate til Trollvegen på vei til sentrum: «Takk for at du sykler» står det i asfalten – med flott utsikt over Porsgrunn. Det gjorde meg litt stolt som syklist, sier hun.
Karla ønsker seg derfor flere slike oppmuntrende tekster i asfalten.
Hun har travle dager i elsykkelbutikken. Gjennom koronapandemien har det vært en voldsom etterspørsel etter sykler globalt, også hos Scushi i Storgata.
Kundene først
Så travelt var det i november – da elsyklene sto i kø for å få piggdekk at hun utsatte å sette pigg på egen sykkel. Kundene først, tenke Karla:
– Samme dagen jeg tenkte at i dag kan jeg prioritere å endelig få satt piggdekk på min egen sykkel mistet jeg grepet på sykkelen, og gikk i bakken.
– Lett forslått var tanken at det måtte bli vår før jeg satt meg på sykkelen igjen.
Men det gikk ikke lenge før hun hentet frem elsykkelen med brede piggdekk på.
– Jeg elsker å sykle, og den friheten det gir, avslutter Karla Pellnor.