Klær

Trenger du å investere i dyre sykkelklær for å sykle om vinteren? Nei, egentlig ikke. De fleste som sykler en del vil anbefale sykkelbukse eller sykkelshorts med pute (padding) som gjør at sykkelsetet ikke kjennes så godt når man sykler et stykke. Men, for å holde kulden ute funker det godt selv med ull innerst på kroppen og vindtette og vanntette klær utenpå. Husk! Du blir fort varm når du har kommet i gang med tråkkingen.

På føttene kan det også være lurt å bruke ull i tillegg til varme, og helst vanntette sko. Har du ikke det er mye gjort dersom du går til innkjøp av et par vindtette og vanntette skotrekk. De holder godt på varmen selv om skoene i seg selv ikke er særlig varme.

Gode hansker eller votter er et must når man sykler i kulden. Mange syns at «hummerhansker» varmer ekstra. Det er hansker der man har to og to fingre samlet. Dessverre er det vanskelig å finne helt vanntette hansker. Dersom du ønsker å være mest mulig tørr og varm på hendene kan det være lurt med såkalte styrevotter, som er «muffer» du kan tre over gir og bremsehendel og som du stikker henda inni når du sykler.

(Mitt råd, med «likfinger-tendens»: Hjemmestrikkede tjukke, gjerne tovede votter med vindtette overtrekksvotter utenpå.) Det er veldig billig og..

En god hals, gjerne i ull, som dekker hals, hake og eventuelt munn på ekstra kalde dager er også å anbefale. Den dekker også godt i nakken, så du ikke blir kald der heller. Under hjelmen kan det være lurt å ha en tynn lue.

Det er viktig å huske at mye av varmetapet skjer i overgangene mellom klær og på hender, føtter og hode, så dekk deg godt til der om du ikke er en veldig varm person.

Utstyr

Skjermer som hindrer sprut fra dekkene er en god investering når veiene blir våte og særlig mot slapseføret. I tillegg er det påbudt med både lys, reflekser og bjelle. Godt lys er viktig både for å bli sett i den mørke årstiden, men også for å se godt selv når du sykler. Hvitt lys foran og rødt lys bak.

Har du ikke syklet på vinteren før er det god sikkerhet å velge piggdekk både foran og bak. Med gode piggdekk sitter du godt på veien, selv om det er både snø og særlig på is. Mange sier at man sitter bedre på veien med å sykle med piggdekk enn man gjør når man går.

Vask av sykkelen om vinteren gjør at drivverk og gir varer lengre, men husk ikke å vaske i frost og å smøre inn sykkelen med silikon etterpå (bare ikke dekk og bremser!). Enda viktigere enn vask er å passe på å smøre sykkelen jevnt. Bruk gjerne en tørr olje, og husk å tørke av overflødig olje etterpå.