En av de største fordelene med løpesykkelen er å gjøre en overgang til pedalene enkel.

På sykkel i Telemark tilbyr i samarbeid med Bypakke Grenland barnehagene i Skien, Porsgrunn og Siljan gratis utlån av løpesykler for barnehagebarn. Læringsmålet er koordinering, balanse, smidighet – og starten på et liv som syklist.

– Nå ønsker vi å systematisere overgangen fra løpesykkel til pedalsykkel i barnehagen, sier Michel Fouler i På sykkel i Telemark.

Balanse og styring er viktigst

– Med løpesykkelen lærer barna styring og balanse, det viktigste når man skal sykle. Å bruke pedaler, tråkke, kommer naturlig. Når barna har kontroll på styring og balanse blir overgangen til pedalsykkelen lettere.

– Dette er et fantastisk initiativ, sier barnehagelærer Abigael Kolberg i Vallermyrene barnehage.

Barnehagelærer Abigael Kolberg i Vallermyrene barnehage instruerer barna før sykkelbanen skal utprøves. (Foto: Birgitte Finne Høifødt)

10 pedalsykler er kjøpt inn til dette formålet, seks av syklene er plassert i denne barnehagen, mens Duestien barnehage skal starte opp med fire tråsykler snart.

– Det er stor stas å få lov til å bruke pedalsykkel i barnehagen, forteller Abigael. De minste på 3-4 år blir fort gode på løpesykler, men etter hvert kan det bli litt kjedelig uten pedaler.

– Likevel, barna velger fort en løpesykkel i stedet for pedalsykkel hvis de føler seg usikre – det regulerer de selv, sier hun.

Etterlyser tryggere droppsoner og mindre biltilgjengelighet

Barnehagelæreren har også sine tanker om bilkjøring til barnehager og skoler på Vallermyrene.

– Bilene skal fram over alt! Det burde være fullt mulig å få til tryggere droppsoner for barna samtidig som varebilene får kommet fram, sier hun.

Vallermyrene barnehage skal beholde de nye pedalsyklene ut året i pilotperioden.