Og vi er ute for å heie på dere som velger buss, sykkel og gange denne dagen! Se etter de røde jakkene til Bypakke Grenland for å få en hyggelig overraskelse.

Slik får du humøret opp på en litt sur og grå morgen 

Godt humør er også godt for helsa. Det finnes flere studier som viser at folk med sans for humor takler stress og motgang bedre enn andre og har en tilbøyelighet til å leve lenger enn surpompene.

Den viktigste tanken vi kan ha når vi våkner om morgenen, er at det faktisk er en sammenheng mellom hva vi tenker og hvordan vi har det. Dersom vi våkner med tanken på at dette blir en dårlig dag, ja så blir den gjerne det.

Tankens makt

Tanken er sterkere enn vi skulle tro. En kvise på nesen eller en flekk på genseren betyr ingen ting i den store sammenhengen. Det er ingen som bryr seg. Tenk heller på at du er et fantastisk menneske som skal oppleve noe hyggelig i løpet av dagen som venter.

Eller at du skal gjøre dagen hyggeligere for noen andre.

Du skal smile, det i seg selv setter fart på humøret. Du skal gi andre et hyggelig ord og litt ros, det hjelper på din egen selvfølelse.

Magiske endorfiner

To steg er viktige på vegen mot en god start på dagen: Bevegelighet og fellesskap.

Det kan handle om å starte dagen med å skille ut endorfiner. Når kroppen skiller ut endorfiner, så får vi en følelse av velvære. Eventuelle smerter og morgenstølhet avtar og vi føler oss oppstemte og i bedre humør. Den som går eller sykler til jobb, får mer ut av turen enn frisk luft og bedre helse. Arbeidsdagen starter med godt humør, helt av seg selv.

Det er kanskje ikke den store anstrengelsen som skal til. Kanskje er det nok å gå noen skritt ekstra? Forbi parkeringsplassen og bort til bussholdeplassen og samtidig tenke litt på hva du kan gjøre med alle pengene du sparer ved å ta bussen.

Det gode fellesskapet

Hvorfor hilser vi gjerne på folk i marka, men sjelden i byen? Hvorfor snakker vi ikke med folk i heisen eller på bussholdeplassen, men gladelig med de vi står ved siden av på festivaler?

Det er forsket på nettopp dette. Forskerne fra NTNUs Institutt for sosiologi og statsvitenskap, mener det kommer av at vi umiddelbart føler et fellesskap til de vi deler interesser med. Vi opplever at vi har noe å snakke om og sveises sammen av det.

Tar du bussen hver morgen, så kan du jo hilse på den ved siden av deg? Kanskje veksle noen ord om vær, vind og trafikkforhold. Eller om hvor mye en sparer på å la bilen stå?

Det er ikke så mye som skal til.

Nok søvn

Det er sant som det er sagt. En god dag starter med en god natt. Søvnmangel er nok den viktigste årsaken til dårlig humør om morgenen. Mange sover dårlig fordi bekymringene våkner lett om når vi går til ro. Vi begynner gjerne å tenke på det vi likevel ikke kan gjøre noe med. Søvnforskerne anbefaler at vi:

  1. Gir slipp. Vi løser ingen problemer om natten
  2. Noterer ned det vi grubler på
  3. Har det stille i rommet
  4. Unngår å sove på dagtid
  5. Bruk ikke soverommet som arbeidsrom
  6. Våkner du på natta, så ikke se på klokka
  7. La tankene vandre, uten problemer

Men, uansett hvor sjaber du måtte føle deg om morgenen, så husk: Du er ikke nødvendigvis syk fordi om du våkner sengeliggende. Ha en strålende dag!

For mer informasjon om bilfrie dager klikk her.