Dette skal bidra til at folk kan teste hvorvidt el-lastesykkel kan være et alternativ til å bruke bil, for de som trenger noe mer enn en vanlig elsykkel.

Fem dagers utlån

Den ene el-lastesykkelen kan lånes gratis på biblioteket i Skien. Den andre lånes ut fra biblioteket i Porsgrunn. For å kunne reelt teste om el-lastesykkel fungerer i hverdagen trenger folk å kunne prøve sykkelen over flere dager. I samarbeid med bibliotekene tilbyr Bypakke Grenland utlån av ulike elsykler i inntil fem dager gratis.

Ny verden på elsykkel

Varaordfører Trond Ballestad fikk prøve begge syklene da de ble lansert ved biblioteket i Skien.

– Jeg fikk nylig en elsykkel i 60-års gave av kona. Da hadde jeg ikke syklet regelmessig siden ungdomsskolen, forteller han.

Nå sykler varaordføreren til jobb.

– En ny verden har åpnet seg på elsykkel. Jeg slipper kø, får friskt luft og mosjon, uten å bli for svett, sier Ballestad.

Trehjulingen – som en traktor

Varaordføreren opplever at begge lastesyklene er gode å sykle, men erfarer at lastesykkel med tre hjul bør prøvekjøres litt først.

Lastesykkelen med tre hjul har andre kjøreegenskaper enn en vanlig sykkel, spesielt i kurver og svinger. Den krever derfor noe tilvenning å sykle i forhold til en vanlig sykkel.

– Trehjulssykkelen er litt som en traktor å regne sammenliknet med tradisjonelle elsykler. Den er bygd mer for frakt og transport av varer enn for fart og krappe svinger, forklarer Rikke Philippi, kampanjeansvarlig i Bypakke Grenland med et smil.

Lånet gjøres på https://www.bypakka.no/lan-elsykkel, hvor du velger hvor du ønsker å låne sykkelen, hvilken sykkel du ønsker og når du ønsker å låne.

Bypakka har siden 2019 hatt bibliotekene med på laget som utlånssted. Det er sykler i utlån ved fem ulike bibliotek (Gulset, Klyve, Porsgrunn, Siljan og Skien sentrum).

Kan frakte opptil 300 kilo

Sykkelen i Porsgrunn er en trehjulssykkel med god lastekapasitet (opptil 300 kilo) som passer godt til å frakte større ting, eller for folk med redusert balanse. Sykkelen i Skien er en såkalt «Long John» sykkel med to hjul og lastekasse foran. Den kan lånes ut med sikkerhetsseler til to barn, om man ønsker å teste den til familien.

Utlån skjer på torsdag og syklene returneres tirsdag, slik at det blir en dag til å gå over syklene og eventuelt få dem reparert.

– Målet med ordningen er at flere skal få øynene opp for at el-lastesykkel kan være et alternativt reisemiddelvalg, der hvor vanlig sykkel eller el-sykkel ikke er nok, sier Rikke Philippi, kampanjeansvarlig i Bypakke Grenland.

Varaordfører Trond Ballestad med el-lastesykkelen som lånes ut fra biblioteket i Skien, en «Long John» sykkel med to hjul og lastekasse foran. Den kan lånes ut med sikkerhetsseler til to barn. (Foto: Birgitte Finne Høifødt)