Kampanjen «På farta til skolen» i regi av Michel Fouler ved På sykkel i Telemark, og har pågått flere år ved skolene i Grenland. Kampanjen går over ca. to uker hvor det blir registrert antall sykkelturer til og fra skolen ved de ulike klassetrinn.

Jublet for godt resultat

I år var det 5. trinn C-klassen ved Lunde barneskole i Skien som var best av skolene i Grenland. Klassen utmerket seg med utrolig 97,7 % sykling i kampanjeperioden.

Mari fra 5 C ved Lunde barneskole representerte klassen som vant sykkelkonkurransen. Ordfører Marius Roheim Aarvold overrakte den symbolske sjekken. (Foto: Birgitte Finne Høifødt)

– I dag skal vi juble for at dere har klart å slå de andre klassene, og de gode resultatet dere oppnådde, sa Marius Roheim Aarvold, ordfører i Skien kommune. Ordføreren hadde for anledningen ikke bare tatt på seg ordførerkjede, men også sokker med sykkelmotiv.

Gavesjekker til klassene

Premien for å være så flinke til å sykle til skolen var 2000 kroner til 5 c og 1000 kroner ril 5 a. Ordfører delte ut begge sjekkene – til stor applaus og jubel!

Adam fra 5 A representerte klassen som fikk andre plassen i sykkelkonkurransen «På farta til skolen»

Bra for kroppen å sykle

– Hvorfor vil vi at flere skal sykle? Det er politikk å legge til rette for at flere sykler, det er bra for kroppen og vi lever lengre, sa han til 5. klassene som var samlet.

– Hvis mange kjører bil blir det mye kø. Å lage ende mer veier koster mye. Derfor er det viktig at flere sykler hvis man har mulighet til det, sa ordføreren.

Klassene fikk også stille spørsmål til ordføreren, og det var mange som brukte anledningen.

– Å sykle åpner muligheten til å komme seg på kort tid på litt lengre avstander, som for eksempel til Fritidsparken, eller Gulset hvor vi kan benytte oss av ulike aktiviteter, fortalte kontaktlærer Roar Larsen.

Pengene klassene vant skal brukes til turer på sykkel, kanskje en tur til minigolfbanen, og en is.

Sykkel – også i fritiden

– Ved å bruke sykkelen aktivt i skoletiden vil det også påvirke bruk av sykkel på fritiden – slik at de tar med seg gode vaner videre, sa han.

Pål Nilsen, undervisningsinspektør ved Lunde barneskole, hadde også en hyggelig nyhet å komme med:

– Til onsdag kan dere få drikkeflaske og flaskeholder montert på sykkelen.

– Tre ting til slutt: Husk sykkelhjelm, lås til sykkel – og ikke tull og tøys med andres sykler.

Belønningsmidler

Sykkelopplæringen ved skolene i Grenland er i hovedsak finansiert av statlige belønningsmidler, som vår region er tildelt for å øke andelen miljøvennlig transport. Det er sykkelopplæring og kampanjer i alle grunnskoler og mange barnehager. Dette bidrar til at Grenland er på landstoppen i skolesykling.