– Kan jeg sykle til barnehagen i dag? Det spørsmålet får mange foreldre her, sier Nina Fjellet, styrer ved Borgestad barnehage i Skien kommune.

Økt bruk av sykkel

– Takket være utlån av løpesykler gjennom Michel Fouler og bypakka ser vi en økt bruk av både løpesykler og pedalsykler i barnehagen, sier Fjellet.

Gjennom organisasjonen På sykkel i Telemark og opplæringsprogrammet Alle barn sykler har Fouler et tydelig oppdrag: Læringsmålet er koordinering, balanse, smidighet – og starten på et liv som syklist.

Fri bruk i sommer

Barnehagen har nå 16 løpesykler og sykkelhjelmer til fri bruk i sommer.

– Etter sommeren får 4-åringene prøve seg på vanlige pedalsykler, sier Michel. Gjennom vårt opplæringsprogram i barnehagene har vi systematisert overgangen fra løpesykkel til pedalsykkel.

– Med løpesykkelen lærer barna styring og balanse, det viktigste når man skal sykle. Å bruke pedaler, tråkke, kommer naturlig. Når barna har kontroll på styring og balanse blir overgangen til pedalsykkelen lettere, sier han.

Trygg sykkelvei

– Vi er så heldig at barnehagen vår ikke har gjennomkjøringstrafikk, som gjør det tryggere å ta små sykkelturer med barna, sier Fjellet.

Nina Fjellet, styrer i Borgestad barnehage passer godt på de minste syklistene. Foto: Birgitte Finne Høifødt.

– Når ingen biler står på foreldreparkeringen kan vi også sette ut kjegler slik at vi kan øve sykkelferdighet. Det pleier å være veldig populært!

En løpesykkel blir også kalt balansesykkel. At barna ved Borgestad barnehage har fått god ferdighet og god balanse ble tydelig da «sykkelløpa» i Gregorius Dagssons gate utenfor barnehage ble vist fram for fotografen.