10-klassingene Brage Riis og Jonah Disch ved Kjølnes ungdomsskole har nylig fått lagt om til piggdekk på syklene sine.

– Michel gjør en flott jobb, dette er et tilbud vi setter pris på, sier de.

Guttene forteller at de sparer tid på å sykle til skolen.

– I stedet for å bry mamma eller pappa med å kjøre bil er det enklere å sykle til skolen, sier Brage.

Begge guttene bor i Borgeåsvegen, som betyr lange oppoverbakker på hjemturen. Brage kjører elsykkel, mens Jonah en DBS americano uten gir.

– Frem mot jul skal vi sette piggdekk på sykler til elever ved barneskoler i Skien og Porsgrunn, forteller Michel Fouler i På sykkel i Telemark. Organisasjonen drifter bypakkas satsing mot barn og unge for å motivere til økt sykling.

Gratis piggdekk ved behov

– Elever som ikke har piggdekk til sykkelen kan få gratis dekk. Opp mot 300 elever kan få gratis piggdekk, montering av piggdekk og sykkellykter. Det er skolene har ansvar for å finne ut hvem som trenger dette. Alle elevene som sykler på vinteren får samtidig en sjekk av gir og bremser, sier Fouler.

Ved Borge skole i Porsgrunn er påmeldingen til å få satt på piggdekk spesielt stor. Skolen har over flere år bygget opp en sykkelkultur – som mange tar med seg når de fortsetter på Kjølnes ungdomsskole.

Vintersykling øker

– I år har vi hatt en markant økning ved Borge skole blant de minste barna som ønsker piggdekk for helårssykling, særlig tredje trinn, forteller Fouler.

Ved sykkelverkstedet på Kjølnes ungdomsskole jobbes på spreng med sykler som skal legge om til pigg. Her Bjørn Walstrøm og Michel Fouler i På sykkel i Telemark. (Foto: Birgitte Finne Høifødt)

– De som sykler om vinteren bør vise aktsomhet. Sjekk bremseklosser og girwire. Mange slurver med sjekk av bremser. Sykler du hver dag så sjekk bremseklossene en gang i halvåret, råder Bjørn Walstrøm, sykkelreparatør ved På sykkel i Telemark.