Guttene i 4 B ved Lunde barneskole i Skien er i godt selskap. 90 av elevene ved 4 til 7 trinn skal i løpet av få dager få piggdekk på syklene sine.

De som ikke har piggdekk får dette, samt lykt til sykkelen hvis man ikke har.

– I år satser vi på seks skoler i Skien og Porsgrunn, sier Michel Fouler fra På sykkel i Telemark, og prosjektet «Alle barn sykler». Statlige belønningsmidler er den bærende i finansieringen i sykkelopplæring for 4. og 5. klassinger i bypakkekommunene.

Helårssyklister på skoleveien

Vinteren er her – og nå gjøres det en ekstra innsats for å få barna ved disse skolene til helårssyklister gjennom vintersyklingsatsingen.

– Når så mange som 90 barn i 4, 5, 6 og 7 trinn ved denne barneskolen ønsker piggdekk på sykkelen, tror vi dette har en dominoeffekt, sier Fouler. Vintersykling vil feste seg blant elevene.

– De tre guttene som fikk teste ut sykler med nymonterte piggdekk er ikke i tvil om at de skal sykle hele året.

Haavar, Anton og Olav har ca. 2 kilometer skolevei. Etter en kort test i skolegården gir de tommelen opp for at det er godt grep.

Sykkel gir bra kondis

– Bra kondis er det og, sier Olav, som også spiller hockey. Fotball, turn og skiskyting er og en del av fritidssyslene til 4.klassingene, forteller guttene.

– Neste gang det kommer snø og dere er på skolen har jeg en overraskelse, sier Michel. Men hva det er, vil han ikke røpe..

De neste skolene hvor det satses ekstra på vintersykling er Moflata skole, Bratsbergkleiva skole, Borge skole, Kjølnes ungdomsskole og Stridsklev skole.

I Lundehallen er det fullt trøkk med å skifte om fra sommer til vinterdekk på 90 sykler ved Lunde barneskole. Til høyre, Rufus Preiss og Johannes Flaatten. (Foto: Birgitte Finne Høifødt)