– Selv om jeg bor under en kilometer fra jobben, er det fristende å bruke bilen, innrømmer Kenneth Nilsen. – Det er lettvint å sette seg i bilen og bare kjøre i stedet for sjekke været og tenke på hvordan jeg skal kle meg. Dessuten skal jeg gjerne ha med barn med skiftetøy, og ofte skal jeg også innom butikken for å handle.

Tok valget

Kenneth bor på Rising og jobber som lærer på Gjerpen barneskole. Skolen er ny og har godt med sykkelparkeringer og begrenset parkering for biler, og det er flere av lærerne som pleier å sykle til jobben.

– Det er mange kamerater og kollegaer som har sett filmen, og jeg har fått en del kommentarer. De aller fleste er hyggelige, men en og annen spydig bemerkning om å kjøre bil så kort har det nok vært. Jeg får i hvert fall høre det de dagene jeg kjører bil. Litt press og forventning er nok bare sunt – det motiverer til å ta sykkelen, sier han.

Siden filmen ble spilt inn i mai har Kenneth blitt mer bevisst på å gi bilen en fridag i blant.

– Jeg bestemte meg for å sykle minst én dag i uka, og det har jeg klart å gjennomføre. De dagene jeg ikke har møter eller trenger å handle forsøker jeg å sykle, så det kan bli flere ganger i uka også.

Daglig belønning

I filmen blir Kenneth overrasket av cheerleaders, DJ og nyvaska bil når kommer syklende hjem fra jobb.

– Det er nok mange som ville syklet oftere med den mottakelsen! Men det er ikke så verst med de daglige belønningene heller. Det er ikke langt nok til at jeg får så mye mosjon, men det er deilig å få frisk luft og klarnet hode både til jobb og på hjemveien.

Han mener gode sykkelveger er viktig for å få flere til å sykle, og trekker frem sykkelfeltene inn mot Skagerak Arena som et godt eksempel.

– Det må være enkelt å velge sykkelen. Samtidig går det også på egne holdninger og sløvhet. Hvis du først kommer i gang med å sykle en gang i blant, vil du kjenne at det er en bedre start på dagen enn å kjøre bil, sier Kenneth.

Her kan du se filmen om Kenneth som blir utfordret til en bilfri dag .