– Det går smooth å sykle på vinteren, sier Odd William ved 7 trinn. Sammen med lillebror Ludvig i andre klasse kom de syklende på glatta med gode piggdekk.

Brødrene sykler for det meste hele året fra Falkum til skolen.

SYKLER PÅ VINTEREN: Odd William ved 7 trinn og lillebror Ludvig i andre klasse kom med piggdekk på sykkelen.

Bra for kloden å sykle

– Når vi sykler, slipper vi å bli kjørt – det er bra for kloden, sier eldstebror Odd William.

– Etter at Michel Fouler gjennom «På sykkel i Telemark» og bypakka hadde vintersykling som fokus, og utrustet elever i 4 til 7 trinn med piggdekk til sykkel, skjedde det noe: Fra november 2022 gikk det fra null vintersyklister til ca. 20-25 per dag, forteller Pål Nilsen, undervisningsinspektør ved Lunde barneskole.

– På sommeren sykler veldig mange elever til skolen, og vi ser en klar økning, sier han.

På grunn av flere sykler blir det også flere sykkelstativer til våren ved skolen.

Han forteller at skolen har sykling og gange som regelmessig tema.

Trafikksikker skolevei

– Mange av våre elever bor i grei gå- og sykkelavstand, og det er trafikksikkert å bruke Lundedalen frem til skolen. De som kjører barna til skolen oppfordres til å slippe dem av ved trygge droppsoner, for å slippe biltrafikk inn på skolens område, sier Nilsen.

Pål Nilsen, undervisningsinspektør ved Lunde barneskole.

Han roser Michel Fouler for arbeidet han har gjort for å fremme sykling til skolen, gjennom kampanjer og sykkelopplæring.

– Skolens jobb er å få dette til å skje gjennom hele året.

– Vi er også takknemlig for det gode busstilbudet vi har i Grenland. Senest i dag skal alle på 7 trinn ha skidag i Gulsetmarka, da benytter vi oss av gratistilbudet i skoletiden. I puljevis drar elevene fra nærmeste stoppested ved skolen opp til Gulset, forteller han.

63 liter kakao på en halv time

Sykkelinstruktør Rufus Preiss fra På sykkel i Telemark og kampanjeleder Rikke Philippi i Bypakke Grenland delte ut 60 liter varm kakao, samt 3 liter laktosefri sjokolademelk i løpet av en halv time på Vintersyklingens dag.

– Fullt trøkk, topp stemning, konkluderte de.

GUTTA: Tarjei, Oskar, Anton og Haavar gikk til skolen – og koste seg med kakao på morgenkvisten. Alle går i 4. klasse ved Lunde barneskole.