Under sykkelturen frigjøres kroppens eget vellysthormon, endorfin. Du får overskudd og blir i godt humør. Regelmessig aktivitet demper stress, gir velvære og bedre selvfølelse. En daglig sykkeltur blir dermed en kilde til glede og avkopling.

Bilister drømmer om å sykle mer

Så hvorfor gjør de det bare ikke?Både danske og norske undersøkelser viser at opp mot 4 av 10 bilister drømmer om å sykle mer. Tendensen er klar, enten bilistene bor i store byer, små byer eller på landet. Kjenner du deg igjen? Hvorfor kommer du da bare ikke i gang?

Det er ikke enten eller

Det kan være mange grunner til at sykkeldrømmen ikke blir realisert. Noen bilister tror at hvis en skal bli en ordentlig syklist, så må en sykle alltid, til allting, lange turer hver eneste dag, og bare spise sunne ting som rugbrød og gulrøtter. At en må snu opp ned på hele livet. Å tenke enten eller, kveler derfor drømmen om å sykle.

I stedet kan du forestille deg hvor herlig det ville være å sykle én dag i uka. Eller kanskje kjøre bil en del av stekningen til jobb, og sykle resten? Ikke still altfor høye krav til deg selv!

Overraskende god effekt

Mange bekymrer seg også for alt som kan gå galt. De frykter punkteringer, regnvær, rennende mascara, eller at det kan bli altfor slitsomt.

Hva er egentlig det verste som kan skje? Kan du ringe en venn hvis du punkterer? Det finnes godt regntøy som gjør sykkelturen deilig selv om det høljer ned. Sminken går det vel an å ordne når du er framme? Og formen den kommer etter hvert som du sykler. En voksen mann fortalte at han hadde tatt av seg seks kilo ved å sykle til jobb, og at dette kom helt overraskende på ham. Han hadde slettes ikke tenkt på at sykkelturene ville gi så god mosjon.

Ikke sett ambisjonene for høyt i starten. En el-sykkel tar fort innersvingen på frykten for dårlig form.

Elsykkelen – for livsnytere

Elsykkelen er noe for deg som gjerne ville ha syklet til jobb eller skole, om det bare ikke hadde vært for alle motbakkene!  Nå kan du suse av gårde, uten å bli svett! Med elsykkelen går motbakkene som en lek. Du får støtte av en el-motor opp til en fart på 25 km/t. Det betyr at du enkelt sykler 6 – 7 km på ett kvarter. Når du kommer fram slipper du å dusje.

Sykkelturen blir komfortabel. Du trør selv, men slipper slitet i kneikene. Da får du bedre anledning til å nyte sykkelturen. Du kjenner lukten av vår, ser blomster som spirer i vegkanten og hører fuglesangen. Tiden du bruker på el-sykkelen blir virkelig god tid, på alle måter!

Helseeffekten blir heller ikke borte! En ny undersøkelse viser at folk som kjøper elsykkel, sykler oftere og lengre turer enn før. Motorkraften brukes helst i oppforbakkene. De lar flere og flere ganger bilen stå, og velger elsykkelen, også på handleturer. Funnene er ganske slående. Ikke bare øker omfanget av mosjon gjennom økt sykkelbruk, det er også en tendens til mer annen trening, altså en smitte-effekt. En smittende sykkelglede!

Så selv om elsykkelen fortsatt er kostbar i innkjøp, kan den bli en lønnsom investering. Kanskje kan den erstatte bil nummer to?

Hverdagsaktivitet tar stikket

Kanskje kommer det overraskende, med det er i hverdagsaktiviteten at vi forbrenner flest kalorier. Med hverdagsaktivitet mener vi daglig fysisk aktivitet som ikke er trening, og heller ikke sitting eller ligging. Målt per minutt kan hverdagsaktivitet ikke sammenlignes med løping og intensiv trening, men hverdagsaktivitet tar likevel stikket fordi den har stort omfang.

Her er enkle tips, som gir betydelige gevinster:

  • Ta alltid trappa i stedet for heisen
  • Sykle eller gå til jobben
  • Gå av bussen et par stoppesteder før jobb
  • Parker bilen ved en innfartsparkering, og sykle resten av vegen
  • Hvis du må ta bilen til jobb, så legg likevel inn en daglig spasertur

Kilder: Spacescape og Oslo kommune, 2014, Cyklistforbundet og IS IT A BIRD 2015, : TØI 2015, Statens vegvesen Region sør