Det er avgjørende at byene i Grenland klarer å tiltrekke seg både kunnskapsbaserte virksomheter og unge voksne. Boliger og tilrettelegging for næringsetablering i sentrum er viktig for å være attraktiv for både publikumsrettede virksomheter generelt og kunnskapsbaserte virksomheter spesielt.

Bypakke Grenland ga Samfunnsøkonomisk Analyse i oppdrag å oppsummere hva som kjennetegner byer som vokser, og gi anbefalinger for byutvikling i Grenland.

Hele rapporten finner du her

 

Fylkeshuset i Telemark flyttet til på Landmannstorget

I 2018 flyttet fylkeskommunens administrasjon fra Fylkesbakken på Frogner til Landmannstorget i Skien sentrum.

Fylkeshuset i Telemark på Landmannstorget i Skien
Foto: Telemark Fylkeskommune

Det gamle fylkeshuset trengte oppgraderinger, men fremfor oppussing av bygget på «høgda» valgte fylkeskommunen å flytte til kjernen av Skien sentrum.

For fylkeskommunen var flytting et klokt valg. Plasseringen er praktisk med tanke på møtevirksomhet fordi det er enkelt å komme seg til oss med buss eller parkering i Bygarasjen. I tillegg kan alle ansatte enkelt bruke et alternativ til bil i reisen til og fra jobb når vi er plassert midt på Landmannstorget.

Asplan Viak flytter fra sentrum til sentrum – et bevisst valg  

– Det ligger i vårt firma at vi skal bidra til flere grønne reiser, sier Skjalg Fredheim, kontorleder ved Asplan Viak i Skien.

 

Asplan Viak og Sjalg mener lokalisering i sentrum er klokt
Foto: Birgitte Finne Høifødt / Bypakke Grenland

Asplan Viak er et av Norges ledende rådgivningsselskaper innen plan, arkitektur- og ingeniørfag, og er i dag lokalisert i toppetasjen i Fylkeshuset på Landsmannstorget. I løpet av 2025 skal bedriften flytte: – Vi flytter da til toppetasjen på Arkaden ved handelstorget i Skien.

Han er tydelig når det gjelder beliggenhet på kontorarbeidsplasser; – Vi ønsker liv i byen! Ved å ha arbeidsplassen midt i sentrum kan vi oppfordre våre ansatte til å bruke kollektivtransport. De som kan sykle eller gå til jobben oppfordres til å gjøre det.  Rådgivningselskapet er også førstemann til å bli en del av klimatiltaket og fordelsprogrammet Fus-bedrift.

– Med fordelsprogrammet Fus bedrift går vi et hakk høyere opp som grønn bedrift, slår han fast.

Les hele saken om Asplan Viak og Fus bedrift her

Kjersti velger bussen – føler meg urban og økonomisk

Det handler ikke bare om økonomi, men at buss er mer praktisk og enn bil. I tillegg er det faktisk avslappende å slippe å kjøre bil i morgen og ettermiddagsrushet

 

Kjersti velger Farte kollektiv
Foto: Birgitte Finne Høifødt / Bypakke Grenland

Kjersti bor på Åfoss og tar som regel bussen til og fra jobben på Kaffehuset i Skien. Historien hennes er langt i fra unik og derfor illustrerende for flere som velger buss. Les mer her

Familien Pellnor er tilflyttere og trives i sykkelvennlige Porsgrunn

– Bil må vi ha, sier Karla. Men for det meste er det mannen min som trenger den når han skal på jobb utenfor Grenland.

Karla Pellnor tilflytter til Grenland og sykelist
Foto: Birgitte Finne Høifødt / Bypakke Grenland

– Med sykkel kan jeg parkere ved døra, det er praktisk. De røde sykkelfeltene i Porsgrunn oppleves trygt, og gjør det unødvendig å bruke fortauet, som er best for de gående, mener hun. Hun opplever at Grenland er et trygt sted å være syklist. Les mer her