– Dette er 128 flere sykler enn i 2023 og en økning på 80 prosent siden 2021, sier Rikke Philippi, kampanjeleder i Bypakke Grenland.

Kald pangstart på sykkelverkstedet

– April var kald i år, mens mai hadde mye godt og varmt vær. Til tross for en kald start merket vi stor pågang fra dag én, 2. april. I strålende sommervarme hadde vi vårt siste mobile sykkelverksted 16. mai, sier hun.

Folk sto i kø for å få gratis sykkelsjekk ved Kjørbekk, Bedriftsvegen – på en kald dag i april. (Foto: Birgitte Finne Høifødt)

Dagen før 17. mai ble 31 sykler fikset og sjekket ved Stormbanen på Bratsberg. I snitt ble ca. 29 sykler kontrollert og sjekket på alle verkstedene.

Mange har merket seg tilbudet

– En forklaring på at bypakkas sykkelverksted er godt besøkt tror kampanjelederen er at mange har merket seg tilbudet og etterspør det. Dette sammen med god annonsering i lokale aviser og sosiale medier, ga gode resultater.

– Det er særlig fint å oppleve at barna blir glade, og vi har gjort sykkelen trygg igjen. Vi gjør vårt beste med tiden vi har på sykkelverkstedet, men av og til må det en mer tidkrevende reparasjon til. I slike tilfeller vil eieren få en lapp fra oss om hva som bør gjøres og en oppfordring om å besøke sitt lokale sykkelverksted, sier Philippi.

Tryggere med en velholdt sykkel

– Hva er de typiske tingene sykkeleiere slurver med?

Rikke Philippi, kampanjeleder i Bypakke Grenland.

– Det er viktig at det er nok luft i dekkene. Å smøre kjede på sykkelen hindrer slitasje – det er enkelt å gjøre selv. Sykkelen bør også gjerne stå under tak når den kan, sier Philippi, og føyer til:

En velholdt sykkel er ikke bare tryggere å sykle på, det er veldig mye artigere og!

Travle sykkelforhandlere

Sykkelbutikker og verksteder i Grenland har tidligere i år meldt om stor pågang med folk som trenger å få sykkelen i gang før sesongen.

– Jeg står og skrur sykler fra seks om morgenen til åtte om kvelden, så det er utrolig hektisk, sa sykkelforhandler Erik Haagenrud, butikksjef på Sport1 på Arkaden til Varden april i år.