I begynnelsen av mars skrev Marija Bliznac et leserbrev som ble publisert i Varden: «Å kutte i busstilbudet er en straff for de som faktisk er avhengige av kollektiv transport». Hun ble bekymret og opprørt etter Vardens oppslag om at det gode busstilbudet vi har i Grenland kunne forsvinne – hvis Grenland mister de statlige belønningsmidlene neste år.

– Da jeg jobbet på Notodden gikk bussen en gang i timen, og etter kl. 17.00 gikk det ikke flere avganger, forteller hun.

Etter to år i Grenland, bosatt på Osebakken i Porsgrunn, kan hun ikke få fullrost tilbudet nok.

Betaler heller litt mer for tilbudet enn å miste det

– Bussen her er billig, og jeg betaler heller litt mer for å få beholde det gode tilbudet, sier hun.

– Er arbeidsgivere i Grenland klar over hvilket jobbgode bussen er, spør hun. Marija. Nyansatte bør introduseres for dette – samt bysyklene ved jobbstart, foreslår hun.

Hun reiser ofte mellom Skien og Porsgrunn, men også til jobben ved Grenland Friteater nord i byen med bussen.

– Det burde markedsføres bedre hvor mye man kan spare på å ta bussen. En bil koster mye i året!

De som ikke har råd til en bil

Marija trekker også frem alle de som ikke har råd til å ha bil:

– Nylig var jeg på en integreringskonferanse, hvor det kom tydeligvis frem at buss er livsviktig for innvandrere. Noen er årevis unna å ha egen bil. Men i Grenland er behovet mindre – så lenge vi har det dette gode tilbud – til og med nattbuss!

– I et klima og miljøperspektiv er bussen en god løsning. Hvorfor skal man stadig mer legge til rette for bilene, spør hun.

– I hele livet har jeg lært at man skal velge kollektiv transport framfor å kjøre egen bil, og har ingen planer om å gjøre det heller. Og det er mulig for meg å tenke sånn på grunn av det gode og billige tilbudet Grenland har på kollektiv transport, sier Marija Bliznac.

Hun er utdannet lingvist, forfatter og slampoet. I september 2022 fikk hun tildelt Kulturrådets aspirantstipend for å jobbe som produsent på Grenland Friteatret. Hun har bodd i Norge i ti år, og kommer opprinnelig fra Bosnia-Hercegovina.