Finansieringen av Bypakke Grenland fase 2 er et spleiselag mellom bompenger fra bilister og egenandeler fra fylkeskommunen og de tre kommunene i partnerskapet.

Økonomisk ramme og overgang mellom fase 1 og fase 2

For fase 2 legges til grunn innkreving av bompenger i 10 år. I finansieringsberegningene er det lagt til grunn perioden fra og med 2026 til og med 2035. Dette gir en økonomisk ramme isolert sett for fase 2 på om lag 3 101 mill. i 2023-kr.

Bypakke Grenland fase 2 forutsettes etablert snarest mulig etter at proposisjonen blir vedtatt i Stortinget. Fase 2 vil overta alle forpliktelser knyttet til ferdigstillelse av gjenstående prosjekter i Bypakke Grenland fase 1. Når forventede gjenstående forpliktelser fra fase 1 på 123 mill. 2023-kr beregnes med, gir det en total økonomisk ramme for fase 2 på 3 224 mill. 2023-kr.

 

 

Ungdommer på bussen som er finansiert av Belønningsmidler fra Bypakke Grenland
Foto: Per Stian Johnsen / Bypakke Grenland

 

Egenandel fra kommunene og fylkeskommunen

Bypakker er spleiselag. Det er krav om fylkeskommunal/kommunal egenandel på 20 prosent av investeringer på fylkeskommunale eller kommunale prosjekter i bypakka. Fordeling av egenandel følger samme prinsipielle fordeling som i fase 1. Det innebærer 75 prosent fra fylkeskommunen og 25 prosent totalt fra kommunene. Den kommunale egenandelen fordeles prosentvis etter innbyggertall (59/39/2). Egenandelen kan ikke finansieres med bompenger.

Total egenandel i fase 2 er med disse forutsetningene foreløpig beregnet til 44 mill. 2023-kr i året og 440 mill. 2023-kr totalt. Det innebærer følgende egenandeler på partene:

  • Telemark fylkeskommune: 33 mill. kr per år, 330 mill. kr totalt
  • Skien kommune: 6,5 mill. kr per år, 65 mill. kr totalt
  • Porsgrunn kommune: 4,3 mill. kr per år, 43 mill. kr totalt
  • Siljan kommune: 0,2 mill. kr per år, 2 mill. kr totalt

Egenandelene prisjusteres i takt med konsumprisindeksen, og etter den faktiske sammensetningen av porteføljen.

Bommer og takst for Bypakke Grenland Fase 2 finansierer veiprosjekter i Grenland
Foto: Dag Jenssen / Bypakke Grenland

 

Nåværende belønningsavtale går ut 2024 – ny søknad sommeren 2024

Både byvekstavtaler og belønningsavtaler har krav om måloppnåelse i tråd med nullvekstmålet. Dagens 4-årige belønningsavtale mellom byområdet og staten gjelder for perioden 2021-24, og omfatter tilskudd på 330 millioner kroner. I 2023 mottok Grenland 93 millioner.

Det må foreligge et stortingsvedtak av fase 2 før Grenland kan forvente å få invitasjon til å forhandle om en mer langsiktig byvekstavtale. Byområdet må derfor søke om en ny belønningsavtale i påvente av byvekstavtale, og byområdet må søke om en ny avtale sommeren 2024. 

I belønningsavtaler er det krav om at byområdene setter mål og dokumenterer en helhetlig virkemiddelbruk som kan sikre måloppnåelsen i avtaleperioden. For å forhandle om en byvekstavtale må det også sannsynliggjøres at nullvekstmålet nås med virkemidlene som legges til grunn.

Les mer om Nullvekstmålet og Byvekstavtaler her

Lokale vedtak av bypakke fase 2 med en innretning som bidrar til dette er avgjørende for at byområdet skal ha en troverdig søknad om ny 4-årig belønningsavtale.

Les mer om forskjellen mellom Bypakke Grenland, belønningsavtalen og byvekstavtalen her