Responsive image

Foto: Rikke Philippi

Siljan ungdomsskole blant de beste i landet på sykkel

Over halvparten av elevene bruker sykkel til Siljan ungdomsskole. Det er mer enn tre ganger så mange som landsgjennomsnittet som velger sykkelen som transport til skolen ved ungdomsskolen i Siljan, sier Michel Fouler, prosjektleder i prosjektet «Alle barn sykler».

Ny sykkelparkering

I forbindelse med åpning av ny sykkelparkering og utdeling av gratis sykkelpakke til ungdomsskolen i Siljan tok vi turen opp for å se på det nye anlegget og ta en prat med både ordfører, assisterende rektor og elevrådsleder.

Sykkelparkering under tak i Siljan

-        Sykkelparkeringen er bygget for belønningsmidler. Pengene ville ikke vært tilgjengelig hvis det ikke var for Bypakke Grenland, sier Kjell A. Sølverød mens han viser frem den nærmest fulle sykkelparkeringen utenfor ungdomsskolen og kommunehuset. I en tale til elevene fortsetter han:

-        Jeg er utrolig stolt av dere som er så flinke til å bruke sykkel til skolen.

Elevene satte tydelig pris på rosen fra ordføreren, og det var til stor jubel Sølverød klippet båndet som markerer den offisielle åpningen av sykkelparkeringen.

Elevrådsleder Tine Fredheim Engan syklet selv til skolen denne dagen, og syns det er bra at det har kommet sykkelparkering under tak.

-        Vi slipper at det blir vått, og det gjør det lettere å sykle i regn, kommenterer Fredheim Engan med et smil.

Assisterende rektor Anita Solvang sier at elevene ved Siljan ungdomsskole sykler mye hele året. De får god opplæring, og i tillegg jobbes det godt med holdningsskapende arbeid på flere områder. Blant annet har de muligheten til å velge trafikk som valgfag.

Det er også verdt å merke seg at de som ble kjørt til skolen denne dagen kunnes telles på en hånd. I følge Solvang er det helt vanlig at de aller fleste elevene kommer med sykkel, til fots eller med buss.

Gratis sykkelsett

Sykkelsett Siljan

Denne dagen var det også ekstra stas. Prosjektet «Alle barn sykler» hadde møtt med sykkelfrokost til elever og ansatte ved skolen, og kom med åtte splitter nye sykler som kan brukes av skolen til ekskursjoner og annen aktivitet for å fremme sykkelkunnskap og sykkelbruk. I tillegg til syklene mottok de også verktøykasse, walkie talkie, sykkelpumpe og ryggsekk til ledsager. Totalt er 400 sykler delt ut på skoler i Grenland de siste tre årene takket være belønningsmidler fra staten.

Ikke bare for elever

Informasjonskonsulent ved Siljan kommune Ingrid Eikland informerer også om at alle kan bruke sykkelparkeringen ved ungdomsskolen.

-        Skal du ta bussen til Oslo kan du parkere sykkelen tørt og trygt her, sier hun med et smil.

Spar miljøet. Last ned en pdf

Publisert: 31. august 2016 - Rikke Philippi

Fakta Bypakke Grenland

  • Totalt skal det investeres 2,67 mrd. kroner
  • Prosjektene omfatter veg, buss, gang/sykkel, trafikksikkerhet og bymiljø
  • Målet er å gjøre Grenland til et bedre sted å bo og arbeide
  • Bypakke Grenland skal bl.a. finansieres med bompenger. Les mer om bompenger.

Se flere fakta om Bypakke Grenland